8 marca 2023

 

Tort czekoladowy na Dzień Kobiet 


Do mojego kulinarno-wirtualnego pamiętnika wpada propozycja tortu czekoladowego                            z kokosem i owocami. Przepis łatwy w wykonaniu, efektowny wizualnie, wystarczająco słodki, ale nie nazbyt słodki i co ważne - wykonany w dużej tortownicy o średnicy 28 cm.


Biszkopt:

8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna.
3. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do jajek i mieszać na najmniejszych obrotach.
4. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 30 minut.
6. Z zimnego biszkoptu zdjąć papier i przekroić dwa razy wzdłuż, uzyskując trzy placki.



Masa kokosowa:

1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
130 g wiórków kokosowych
100 g masła

Sposób przyrządzenia:

1. Mleko z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować.
2. Dodać wiórki i na średnim ogniu gotować ok. 15 minut, cały czas mieszając.
3. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia.


Krem czekoladowy:

4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
250 g masła

Sposób przyrządzenia:

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (osobno białka, powoli dodawać żółtka).
2. Podgrzać w rondelku gorzką czekoladę, odciąć róg opakowania.
3. Stopniowo wlewać roztopioną czekoladę do jajek.
4. Dodać przesiane przez sitko kakao.
5. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę.


1. Jeden płat ciasta posmarować dżemem i letnią masą kokosową.
2. Przykryć drugim płatem ciasta i rozsmarować 1/4 kremu czekoladowego.
3. Przykryć trzecim płatem ciasta.
4. Boki i górę tortu posmarować cienko kremem.
5. Ozdobić na górze owocami - malinami i ciemnym winogronem bezpestkowym.
6. Brzegi tortu udekorować kremem za pomocą szprycy.
7. Boki posypać płatkami migdałowymi.
8. Włożyć do lodówki.


Smacznego :)))

Źródło - Ciasta sprawdzone przepisy  Nr 12 2014 r.



8 komentarzy:

  1. Wygląda nadwyraz apetycznie! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smm panel sektöründe ana sağlayıcı olarak hizmet veriyoruz

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za konsekwentne dostarczanie cennych spostrzeżeń. Twój blog to skarb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Połączenie kokosa, czekolady i owoców sprawia, że tort prezentuje się wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń