8 marca 2023

 

Tort czekoladowy na Dzień Kobiet 


Do mojego kulinarno-wirtualnego pamiętnika wpada propozycja tortu czekoladowego                            z kokosem i owocami. Przepis łatwy w wykonaniu, efektowny wizualnie, wystarczająco słodki, ale nie nazbyt słodki i co ważne - wykonany w dużej tortownicy o średnicy 28 cm.


Biszkopt:

8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna.
3. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do jajek i mieszać na najmniejszych obrotach.
4. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 30 minut.
6. Z zimnego biszkoptu zdjąć papier i przekroić dwa razy wzdłuż, uzyskując trzy placki.



Masa kokosowa:

1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
130 g wiórków kokosowych
100 g masła

Sposób przyrządzenia:

1. Mleko z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować.
2. Dodać wiórki i na średnim ogniu gotować ok. 15 minut, cały czas mieszając.
3. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia.


Krem czekoladowy:

4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
250 g masła

Sposób przyrządzenia:

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (osobno białka, powoli dodawać żółtka).
2. Podgrzać w rondelku gorzką czekoladę, odciąć róg opakowania.
3. Stopniowo wlewać roztopioną czekoladę do jajek.
4. Dodać przesiane przez sitko kakao.
5. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę.


1. Jeden płat ciasta posmarować dżemem i letnią masą kokosową.
2. Przykryć drugim płatem ciasta i rozsmarować 1/4 kremu czekoladowego.
3. Przykryć trzecim płatem ciasta.
4. Boki i górę tortu posmarować cienko kremem.
5. Ozdobić na górze owocami - malinami i ciemnym winogronem bezpestkowym.
6. Brzegi tortu udekorować kremem za pomocą szprycy.
7. Boki posypać płatkami migdałowymi.
8. Włożyć do lodówki.


Smacznego :)))

Źródło - Ciasta sprawdzone przepisy  Nr 12 2014 r.



4 komentarze: