Witajcie :)
Wakacje dobiegają końca, a przede mną czas na szybkie prace kuchenne, szybkie dania -
niewymagające, ale też takie, które zadowolą wszystkie gusta i smaki domowników.
niewymagające, ale też takie, które zadowolą wszystkie gusta i smaki domowników.
To znane wszystkim pod różnymi wersjami - risotto,
czyli najpopularniejsza potrawa północnej kuchni włoskiej.
czyli najpopularniejsza potrawa północnej kuchni włoskiej.
Wypróbowałam różne wersje, ale ta wyjątkowo przypadła mi do gustu.
Pomysł zaczerpnięty z Internetu - oczywiście delikatnie przeze mnie zmodyfikowany.
Mam taką skrytą nadzieję, że ta propozycja przyda się także moim "kurczaczkom,
które już powolutku wyfruwają z kurnika"...
Mam taką skrytą nadzieję, że ta propozycja przyda się także moim "kurczaczkom,
które już powolutku wyfruwają z kurnika"...
Składniki:
- biała cebula - 1 szt.
- 2 łyżki oliwy
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- ryż arborio - 200 g
- ok. 3 szklanki wody
- bulionetka drobiowa
- mrożona mieszanka warzywna wg upodobań
- zioła prowansalskie
- masło - 1 duża łyżka
- śmietana - 4 łyżki
- starty żółty ser
Wykonanie:
1. Cebulę drobno posiekaj, dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż wraz z surowym ryżem przez 1 minutę.
2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj pozostałą oliwę, wymieszaj z przyprawą do kurczaka,
a następnie obsmaż na innej patelni.
3. Do podsmażonego ryżu wlej ok. 1,5 szkl. wody oraz włóż drobiową bulionetkę.
Duś całość około 12 minut od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę.
4. Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz pozostałą wodę
i duś kolejne 6 minut.
5. Pod koniec duszenia dodaj masło i śmietanę pamiętając, żeby energicznie mieszać.
6. Po dodaniu startego sera odstaw z ognia na kilka minut, ale przykryj pokrywą -
wtedy ser ładnie zmieni konsystencję.
7. Podawaj od razu nabierając wszystkie składniki wielką łyżką.
Smacznego !!!
Jestem ciekawa czy znacie tę wersję risotto,
czy lubicie kuchnię włoską i od czasu do czasu przygotowujecie tego typu posiłki.
Na koniec bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze w poprzednim poście :)))
I chociaż z powodu braku czasu nie odpisywałam każdemu z osobna
to wszystkie Wasze wypowiedzi czytałam dokładnie i z dużym zainteresowaniem.
Nie ukrywam, że sprawiają mi one dużo radości i motywują do dalszego pisania.
Pozdrawiam wszystkich bardzo, bardzo gorąco życząc udanej końcówki lata :)))
1. Cebulę drobno posiekaj, dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż wraz z surowym ryżem przez 1 minutę.
2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj pozostałą oliwę, wymieszaj z przyprawą do kurczaka,
a następnie obsmaż na innej patelni.
3. Do podsmażonego ryżu wlej ok. 1,5 szkl. wody oraz włóż drobiową bulionetkę.
Duś całość około 12 minut od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę.
4. Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz pozostałą wodę
i duś kolejne 6 minut.
5. Pod koniec duszenia dodaj masło i śmietanę pamiętając, żeby energicznie mieszać.
6. Po dodaniu startego sera odstaw z ognia na kilka minut, ale przykryj pokrywą -
wtedy ser ładnie zmieni konsystencję.
7. Podawaj od razu nabierając wszystkie składniki wielką łyżką.
Smacznego !!!
Jestem ciekawa czy znacie tę wersję risotto,
czy lubicie kuchnię włoską i od czasu do czasu przygotowujecie tego typu posiłki.
Na koniec bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze w poprzednim poście :)))
I chociaż z powodu braku czasu nie odpisywałam każdemu z osobna
to wszystkie Wasze wypowiedzi czytałam dokładnie i z dużym zainteresowaniem.
Nie ukrywam, że sprawiają mi one dużo radości i motywują do dalszego pisania.
Pozdrawiam wszystkich bardzo, bardzo gorąco życząc udanej końcówki lata :)))
Wygląda bardzo smakowicie. Ja też robię risotto. Latem dodaję swoje warzywa. Trochę inny skład, a zimą podobnie jak Ty mieszanki warzywne. Bardzo lubimy tę potrawę. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis... no i wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńściskam kochana cieplutko
Lubimy takke szybkie dania, zwlaszcza na obiad i bardzo czesto takowe serwuje oczywiście mieszanka wedlug upodobań, naraz ie z ogródka :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubie, lecz moj ukochany nienawidzi ryzu :P
OdpowiedzUsuńWitaj Beatko, szybkie proste dania należą do moich ulubieńców. Mój mąż czasem mi wytyka, że prowadzę bloga z mało ambitnymi przepisami ( w domyśle dla biedaków) z czym ja się nie zgadzam. Uważam że to żadna sztuka mając lodówkę pękającą w szwach ugotować coś szałowego. Sztuką jest zrobić coś z niczego, a przy tym się nie napracować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy robiłam risotto.U mnie każdy z domowników przychodzi o różnej porze a to danie trzeba zrobić i zjeść.Muszę zrobić w sobotę z Twojego przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapewne smakowite. Ja często robię risotto w różnych wersja, pewnie to już nawet nie powinno nazywać się risotto. Zamiast ryżu dodaję kaszę jaglaną lub bulgur, zamiast mięsa dodaję pieczarki.
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką włoskiej kuchni, bo i na niej się wychowałam, dlatego makarony i risotto to podstawa mojej diety :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i również życzę pełnego wykorzystania tych ostatnich wolnych dni :)
Beautiful color dose! Greetings.
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu! Bardzo pyszne, szczególnie w wydaniu mamy :))
OdpowiedzUsuńkuchnia włoska Beatko jest doskonała i prosta zarazem, głównie dlatego, że bazuje na tym co mają w ogródku i na swoich kramach, czego my powinniśmy się ciągle uczyć i promować nasze pyszne dania, tak jak robią to Południowcy. Danie oczywiście pychota. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam z północnych Włoch i miałam możliwość zobaczenia pól ryżowych w rejonie Mediolanu. Smakowałam też trochę inne risotto, bo z curry :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny post risotto bardzo lubie pozdrawiam bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuńU nas risotto to jedna z ulubionych potraw. Robię wprawdzie inaczej, ale chętnie wypróbuję też Twoją wersję:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa lubie i miałam taki okres na wiosnę kiedy cały czas robiłam, dziękuje za przypomnienie mi tej potrawy, na jesień będzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńMniam , mniam :) aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie, lekkie i smaczne dania! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Chętnie skorzystam z przepisu!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam to Twoje risotto! często je już sama robiłam, ale jeszcze nigdy nie wyszło tak dobre kiedy Ty je robisz :) i pamiętaj, że Twoje kurczaczki zawsze będą Cię Kochać, nie ważne, czy zostaną w kurniku, czy wyfruną w świat - zawsze będziesz ich cudowną mamą :)
OdpowiedzUsuńJa też robię bardzo podobne risotto. To danie jest świetne bo jest smaczne i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziekuję za przepis-muszę wypróbować:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń