30 sierpnia 2016

Szybkie, łatwe i tanie risotto


Witajcie :)

Wakacje dobiegają końca, a przede mną czas na szybkie prace kuchenne, szybkie dania -
 niewymagające, ale też takie, które zadowolą wszystkie gusta i smaki domowników.
Dlatego też dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na smaczny obiad.





To znane wszystkim pod różnymi wersjami - risotto,
czyli najpopularniejsza potrawa północnej kuchni włoskiej.
Jest tanie, szybkie i pożywne!





Wypróbowałam różne wersje, ale ta wyjątkowo przypadła mi do gustu.
Pomysł zaczerpnięty z Internetu - oczywiście delikatnie przeze mnie zmodyfikowany.
Mam taką skrytą nadzieję, że ta propozycja przyda się także moim "kurczaczkom,
 które już powolutku wyfruwają z kurnika"...


Składniki:
  • biała cebula - 1 szt.
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka 
  • ryż arborio - 200 g
  • ok. 3 szklanki wody
  • bulionetka drobiowa
  •   mrożona mieszanka warzywna wg upodobań
  • zioła prowansalskie
  •  masło - 1 duża łyżka
  • śmietana - 4 łyżki
  • starty żółty ser
 
Wykonanie: 

1. Cebulę drobno posiekaj, dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż wraz z surowym ryżem przez 1 minutę.  

2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj pozostałą oliwę, wymieszaj z przyprawą do kurczaka,
 a następnie obsmaż na innej patelni.




3. Do podsmażonego ryżu wlej ok. 1,5 szkl. wody oraz włóż drobiową bulionetkę. 
Duś całość około 12 minut od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę.

4. Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz pozostałą wodę 
i duś kolejne 6 minut.

5. Pod koniec duszenia dodaj masło i śmietanę pamiętając, żeby energicznie mieszać.

 6. Po dodaniu startego sera odstaw z ognia na kilka minut, ale przykryj pokrywą - 
wtedy ser ładnie zmieni konsystencję. 





7. Podawaj od razu nabierając wszystkie składniki wielką łyżką.
Smacznego !!!
 





Jestem ciekawa czy znacie tę wersję risotto, 
czy lubicie kuchnię włoską i od czasu do czasu przygotowujecie tego typu posiłki.


Na koniec bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze w poprzednim poście :)))
I chociaż z powodu braku czasu nie odpisywałam każdemu z osobna 
to wszystkie Wasze wypowiedzi czytałam dokładnie i z dużym zainteresowaniem.
Nie ukrywam, że sprawiają mi one dużo radości i motywują do dalszego pisania.
  

Pozdrawiam wszystkich bardzo, bardzo gorąco życząc udanej końcówki lata :))) 




 

22 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Ja też robię risotto. Latem dodaję swoje warzywa. Trochę inny skład, a zimą podobnie jak Ty mieszanki warzywne. Bardzo lubimy tę potrawę. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten przepis... no i wygląda przepysznie!!!
    ściskam kochana cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy takke szybkie dania, zwlaszcza na obiad i bardzo czesto takowe serwuje oczywiście mieszanka wedlug upodobań, naraz ie z ogródka :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie, lecz moj ukochany nienawidzi ryzu :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Beatko, szybkie proste dania należą do moich ulubieńców. Mój mąż czasem mi wytyka, że prowadzę bloga z mało ambitnymi przepisami ( w domyśle dla biedaków) z czym ja się nie zgadzam. Uważam że to żadna sztuka mając lodówkę pękającą w szwach ugotować coś szałowego. Sztuką jest zrobić coś z niczego, a przy tym się nie napracować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pamiętam kiedy robiłam risotto.U mnie każdy z domowników przychodzi o różnej porze a to danie trzeba zrobić i zjeść.Muszę zrobić w sobotę z Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapewne smakowite. Ja często robię risotto w różnych wersja, pewnie to już nawet nie powinno nazywać się risotto. Zamiast ryżu dodaję kaszę jaglaną lub bulgur, zamiast mięsa dodaję pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielką fanką włoskiej kuchni, bo i na niej się wychowałam, dlatego makarony i risotto to podstawa mojej diety :)
    Pozdrawiam i również życzę pełnego wykorzystania tych ostatnich wolnych dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam każdemu! Bardzo pyszne, szczególnie w wydaniu mamy :))

    OdpowiedzUsuń
  10. kuchnia włoska Beatko jest doskonała i prosta zarazem, głównie dlatego, że bazuje na tym co mają w ogródku i na swoich kramach, czego my powinniśmy się ciągle uczyć i promować nasze pyszne dania, tak jak robią to Południowcy. Danie oczywiście pychota. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie wróciłam z północnych Włoch i miałam możliwość zobaczenia pól ryżowych w rejonie Mediolanu. Smakowałam też trochę inne risotto, bo z curry :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczny post risotto bardzo lubie pozdrawiam bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas risotto to jedna z ulubionych potraw. Robię wprawdzie inaczej, ale chętnie wypróbuję też Twoją wersję:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja lubie i miałam taki okres na wiosnę kiedy cały czas robiłam, dziękuje za przypomnienie mi tej potrawy, na jesień będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam , mniam :) aż mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie szybkie, lekkie i smaczne dania! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie!!! Chętnie skorzystam z przepisu!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam to Twoje risotto! często je już sama robiłam, ale jeszcze nigdy nie wyszło tak dobre kiedy Ty je robisz :) i pamiętaj, że Twoje kurczaczki zawsze będą Cię Kochać, nie ważne, czy zostaną w kurniku, czy wyfruną w świat - zawsze będziesz ich cudowną mamą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też robię bardzo podobne risotto. To danie jest świetne bo jest smaczne i szybkie w przygotowaniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziekuję za przepis-muszę wypróbować:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń