25 marca 2015

Wykwintna "Marysieńka"


Dzisiejsza propozycja to przepis wyszukany w książce "103 ciasta siostry Anastazji" 
z delikatnymi moimi poprawkami.



Charakteryzując krótko "Marysieńkę" to puszysty kakaowy biszkopt przełożony budyniowym kremem i plackiem orzechowym w środku. Ciasto jest smaczne, sycące, a zarazem eleganckie.
 Nadaje się na uroczystości rodzinne, 
ale może też być doskonałą propozycją na zbliżające się święta. 



Składniki potrzebne do  biszkoptu kakaowego :
7 jaj
1 szklanka cukru
2  pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier, żółtka, proszek z mąką, kakao i wymieszać.
Piec w temp. 180°C przez 40 min.
Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.


Składniki potrzebne do placka orzechowego:
25 dag włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru kryształu
2 płaskie łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem.
Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.
Piec w temp. 180°C przez 35 min.


Składniki potrzebne do kremu:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny

Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować.
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, 
dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.
Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń.
Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.


Polewa:
1 kostka margaryny
niepełna szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić.

Przełożenie kolejnych części:
I część biszkoptu kakaowego.
Krem.
Placek orzechowy.
Krem.
II część biszkoptu kakaowego.
Na wierzch polewa kakaowa.
Wiórki kokosowe dla ozdoby.




Spróbujcie i przekonajcie się sami. 
Ja polecam z czystym sumieniem!

1 komentarz: